اشتباهات رایج در سرمایه گذاری چیست؟ چه کارهایی نباید در سرمایه گذاری انجام دهیم؟ چه اشتباهاتی ما را از کسب سود دور میکند؟ سرمایه گذاری یک فعالیت پیچیده است که ورود به آن نیازمند کسب دانش و تجربه میباشد. برخی از اشتباهات رایجی که خیلی ها در این مسیر مرتکب آن میشوند، میتواند تاثیرات جدی بر بازده سرمایه گذاری آنها داشته باشد. در این مقاله از آکادمی کارینکس، قصد داریم به صورت کامل به برخی از این اشتباهات بپردازیم.
البته، انسان ها ممکن است با وجود تجربه و دانش چندین ساله، در معاملات خود اشتباهاتی داشته باشند، اما قطعا تسلط بیشتری بر بازار خواهند داشت و درصد رخداد اشتباه به شدت کاهش خواهد یافت. پس همواره باید منتظر کسب تجربه و دانش باشید تا به یک سرمایه گذار کامل تبدیل شوید. امیدواریم این مطلب، برای شما به اندازه کافی، سودمند باشد.
اشتباهات رایج در سرمایه گذاری که سرمایه شما را به باد میدهند!
در این بند از مطلب، به برخی از اشتباهات رایج در سرمایه گذاری اشاره خواهیم کرد:
1- عدم تنوع بخشی مناسب
همه تخم مرغ های خود را در یک سبد نچینید. این جمله معروف به خوبی تمام توضیحات این بند را توصیف میکند. یعنی شما به عنوان سرمایه گذار باید پول خود را در دارایی های مختلف و بازارهای گوناگون توزیع کنید تا ریسک از دست رفتن بخش یا تمامی سرمایه خود را کاهش دهید.
یکی از بزرگ ترین اشتباهات رایج در سرمایه گذاری که توسط افراد تازه کار و مبتدی صورت میگیرد، این است که تمام دارایی خود را در یک نوع دارایی یا شرکت خاص سرمایه گذاری میکنند. اگرچه ممکن است این استراتژی در کوتاه مدت سودآور به نظر برسد، اما قطعا در بلندمدت ریسک های زیادی را به همراه خواهد داشت.
مثلا اگر در بورس سرمایه گذاری میکنید، سبدی از سهام چندین صنعت را داشته باشید تا در صورت زیان در یک سهم، سهام موجود دیگر، بتوانند آن را پوشش دهند. برخی از شرکت ها ممکن است دچار مشکل مالی یا ناترازی شود که در این صورت، ممکن است تمام سرمایه شما در آن سهم از دست برود و شما ضرر هنگفتی متحمل شوید.
همچنین توصیه میشود چندین نوع بازار را برای سرمایه گذاری مد نظر داشته باشید. مثلا بورس، طلا، مسکن، خودرو، صندوق های درآمد ثابت و غیره از گزینه های پیش روی شما برای تنوع بخشی به سرمایه گذاری تان هستند. در نتیجه این تنوع بخشی، ریسک سرمایه گذاری شما به شدت کاهش خواهد یافت.
2- تصمیم گیری های هیجانی و احساسی
یک سرمایه گذار باید در فرایند سرمایه گذاری و مدیریت دارایی های خود، مثل یک ربات عمل کند. ربات ها بدون احساس و بر اساس اتفاقات منطقی روندها در نمودار یک سهم یا پروژه، معاملات را انجام میدهند. اما انسان ها به خاطر برخی از اتفاقات ناگهانی که ممکن است در یک پروژه سرمایه گذاری رقم بخورد، مثل افت ناگهانی و شدید نمودار رشد سهام، برخی از تصمیم گیری های خود را بر اساس احساسات انجام میدهند که این موضوع آنها را از کسب سود دور میکند.
سرمایه گذار باید احساسات و هیجان خود را در تصمیم گیری ها به شدت کنترل کند و اجازه دخالت در این کار را ندهد. در بازارهای مالی، هیجانات نقش زیادی ایفا میکنند و بسیاری از سرمایه گذاران به دلیل نوسانات قیمتی کوتاه مدت، تصمیمات اشتباهی میگیرند. در بازارهای مالی مثل فارکس، خیلی وقت ها بازارگردان ها از این تله ها برای فریب دادن سرمایه گذار استفاده میکنند تا بر اساس هیجان اقدام به خرید یا فروش کند.
در اینگونه مواقع که ممکن است در هر بازاری رخ دهد، به خاطر وحشت از دست دادن سرمایه، سرمایه گذاران اقدام به فروش هیجانی سهام خود خواهند کرد. از طرفی، وقتی قیمت ها به سرعت افزایش پیدا میکند، افراد تمایل دارند بدون تحلیل کامل و منطقی اقدام به خرید کنند که قطعا منجر به ضرر خواهد شد.
برای رشد سرمایه و موفقیت در کسب سود، باید از این اشتباه رایج جلوگیری کرد و تصمیم گیری های خود را به هیجانات و احساسات وا نگذارد.
3- نداشتن برنامه و استراتژی مشخص برای سرمایه گذاری
یکی از دلایل اصلی شکست در سرمایه گذاری، نداشتن برنامه و استراتژی مشخص در این راه است. بسیاری از افراد بدون داشتن هدف مشخص، اقدام به ورود به بازارهای مالی میکنند و به جای پیروی از یک استراتژی ثابت و مشخص، به طور تصادفی و بر اساس حدس و گمان شخصی، عمل میکنند.
داشتن استراتژی خوب در کنار برنامه های مدون که در برگیرنده اهداف مالی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت است در کنار شاخص هایی مثل میزان تحمل ریسک و چشم انداز زمانی، میتواند در افزایش بازدهی سرمایه گذاری تاثیر چشمگیری داشته باشد.
4- عدم توجه به هزینه ها و کارمزدهای سرمایه گذاری
در پیش بینی بازدهی واقعی سرمایه گذاری، محاسبه کارمزدها، هزینه ها و مالیات ها تاثیرات بسزایی دارد. بسیاری از سرمایه گذاران متاسفانه بدون توجه به این موضوع اقدام به سرمایه گذاری میکنند که در ادامه مسیر با هزینه های پنهانی مثل کارمزدهای بالا، مالیات و غیره روبرو میشوند.
این موضوع ممکن است منجربه از دست رفتن بخش زیادی از سرمایه فرد، در بلندمدت گردد که بازدهی سرمایه گذاری را به شدت کاهش میدهد. بنابراین، آگاهی از هزینه های پنهان، میتواند در انتخاب بستر مناسب سرمایه گذاری، کمک شایانی به سرمایه گذاران کند.
5- عدم توجه به حد ضرر در سرمایه گذاری
یکی از اشتباهاتی که خیلی از سرمایه گذاران مرتکب میشوند، عدم رعایت حد ضرر یا استاپ لاس (Stop-Loss) میباشد. در بازارهای نوسانی مثل بورس، فارکس، ارزهای دیجیتال و غیره تعیین حد ضرر بسیار حیاتی است، زیرا میتواند از وقوع ضررهای بزرگ ناشی از تغییرات روندها جلوگیری نماید.
حد ضرر به این معنی است که افراد یک محدوده قیمتی مشخصی را برای فروش تعیین میکنند که اگر نمودار به آن سطح برسد، سرمایه خود را خارج کنند و اقدام به فروش نمایند. این استراتژی به منظور مدیریت ریسک و جلوگیری از زیان های قابل توجه و آسیب زا، مورد استفاده قرار میگیرد و تا حدودی در محافظت از سرمایه، تاثیرگذار خواهد بود.
از مزایای تعیین حد ضرر در سرمایه گذاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از زیان های بیشتر
- مدیریت احساسات و دوری از تصمیمات هیجانی
- حفظ سرمایه از نوسانات مقطعی بازار
- عدم وابستگی به تحلیل های ناقص و امید واهی
- کمک به تعیین نقاط ورود و خروج مناسب
طبق توضیحاتی که در این بند ارائه کردیم، عدم توجه به حد ضرر، میتوان منجر به بروز زیان های سنگین در مورد سرمایه گذاری ما شود. بنابراین، یاد بگیرید که چگونه از حد ضرر استفاده کنید.
6- عدم تحقیق و بررسی، قبل از ورود به بازار سرمایه
یکی دیگر از اشتباهات رایج در سرمایه گذاری، عدم تحقیق قبل از ورود به یک بازار مالی است. سرمایه گذار نباید بدون انجام تحقیقات و بررسی های لازم، اقدام به خرید یا فروش دارایی های خود کند. هر کدام از بازارهای مالی، دارای پیچیدگی های خاصی هستند که برای موفقیت در آنها نیاز به کسب دانش، مشورت با افراد آگاه و تحقیق در مقاطع زمانی مختلف خواهد بود.
برخی از افراد مبتدی، بر اساس توصیه های افراد ناآگاه و بدون تحلیل درست یک پروژه اقدام به سرمایه گذاری در آن میکنند. برخی هم فقط تحلیل های تکنیکال یا فاندامنتال را ملاک انتخاب یک پروژه برای سرمایه گذاری قرار میدهند که اینگونه درست نیست.
7- عدم توجه به چشم انداز زمانی سرمایه گذاری
توجه به چشم انداز زمانی سرمایه گذاری، یکی از ملاک های موفقیت در این زمینه است. افراد مبتدی، به خاطر هیجاناتی که بابت بدست آوردن سودهای کوتاه مدت دارند، چشم انداز زمانی درستی من باب سرمایه گذاری خود ندارند. این اشتباهی است که خیلی از سرمایه گذاران مرتکب میشوند و باعث به تاخیر افتادن کسب سود یا کسب سودهای کمتر از حد انتظار میشود.
در همه دنیا، سرمایه گذاری های بلندمدت تر، دارای بازدهی بالاتری بوده اند ولی سرمایه گذاری های کوتاه مدت پرنوسان و نیازمند سپری کردن زمان بسیار هستند. اما شما باید انتخاب کنید که در کدام دوره زمانی، قصد سرمایه گذاری دارید. کوتاه مدت یا بلندمدت؟ منظور از بلندمدت، سرمایه گذاری هایی است که حداقل 6 ماه از آن گذشته باشد. سرمایه گذاری های کوتاه مدت هم معمولا دارای دوره های روزانه یا ماهانه ( کمتر از 6 ماه) هستند.
توجه به دوره زمانی و تعهد به آن باعث میشود که سرمایه گذار، اقدام به خروج دارایی خود زودتر از موعد نکند. برخی در دوره سرمایه گذاری خود، به علت اتفاقات سیاسی و نوسانات سنگین، ناامید میشوند و حس میکنند که در این مورد شکست خورده اند. بنابراین اگر برای مثال دوره زمانی بلندمدت را برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اید، به آن پایبند باشید و توجه به نوسانات کوتاه مدت نداشته باشید.
جمع بندی و سخنان پایانی
بدون شک، دوری از این اشتباهات، به سرمایه گذار در اتخاذ تصمیم های عقلانی و منطقی کمک خواهد کرد که در نتیجه احتمال افزایش سرمایه در پی کسب سود را خواهیم داشت. سرمایه گذاری به طور کلی نیازمند برنامه ریزی دقیق، آگاهی از ریسک ها و آموزش مداوم است. با اجتناب از اشتباهات رایجی که در بالا به آن اشاره داشتیم، شانس موفقیت خود را در معاملات و بازارهای مالی افزایش دهید تا منجر به بالارفتن بازدهی سرمایه گذاری شما گردد. در آینده، قطعا از اشتباهات رایج بیشتری پرده برخواهیم داشت.