صفحه اصلی > سرمایه گذاری : سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

سرمایه گذاری غیر مستقیم، به نوعی از سرمایه گذاری اشاره دارد که در آن فرد به صورت مستقیم در بازارهای مالی یا پروژه ها به منظور سرمایه گذاری وارد نمی‌شود، بلکه از طریق واسطه ها یا نهادهای مالی معتبر مانند صندوق های سرمایه گذاری، شرکت های سبدگردان و یا کارگزاری اقدام به شرکت در طرح های مالی با بازدهی متفاوت می‌نماید.

در روش سرمایه گذاری غیر مستقیم، سرمایه گذار بعد از ورود سرمایه، تصمیم گیری های خود را به متخصصان و مدیران حرفه ای واگذار می‌کند تا آنها به نمایندگی از ایشان، پول را در عرصه های مختلف و صنایع گوناگون سرمایه گذاری کنند. سهام، اوراق قرضه، سپرده ها و غیره از روش هایی است که در این مسیر برای سرمایه گذاری غیر مستقیم توسط نهادهای مالی انتخاب می‌شود.

سرمایه گذاری غیر مستقیم، دارای مزایای بسیار زیادی است که این مزایا برای سرمایه گذار بسیار جذاب است. در این مقاله از آکادمی کارینکس قصد داریم به صورت کامل، در مورد سرمایه گذاری غیر مستقیم، انواع، مزایا و روش های آن و سپس تفاوت ها با سرمایه گذاری مستقیم توضیح دهیم. پس با ما تا انتها همراه باشید.

مهمترین مزایای سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

سرمایه گذاری غیر مستقیم به علت اینکه سرمایه گذار را از مزایای متعددی برخوردار می‌کند، برای بسیاری از افراد و حتی سازمان ها، جذابیت دارد. در ادامه، مزایای این نوع سرمایه گذاری به صورت کامل و دقیق تر خدمت شما بیان خواهد شد:

مزایای سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟

1- مدیریت حرفه ای دارایی ها در سرمایه گذاری غیر مستقیم

یکی از بزرگترین مزایایی که در روش سرمایه گذاری غیر مستقیم دیده می‌شود، این است که مدیریت سرمایه شما توسط افراد حرفه ای و متخصص صورت می‌گیرد. این افراد، دانش، تجربه و ابزارهای لازم برای تحلیل های مالی و مدیریت ریسک را در اختیار دارند، به همین منظور این روش را برای کسانی که دانش کافی در زمینه معاملات در بازارهای مالی ندارند، پیشنهاد می‌کنیم.

به جای کسب دانش و تجربه برای حضور در بازارهای مالی، فقط کافی است که از تجربه مدیران حرفه ای و با سابقه طولانی استفاده کنید تا به سود برسید.

2- کاهش ریسک در سرمایه گذاری غیر مستقیم

یکی از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران، ریسک سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری غیر مستقیم، به کاهش این ریسک کمک می‌کند. مدیران صندوق ها و سبدگردان ها از استراتژ های پیشرفته و هوشمندانه برای مدیریت ریسک استفاده می‌کنند. تنوع سازی، استفاده از ابزارهای مشتقه برای پوشش ریسک، انتخاب دقیق دارایی ها بر اساس تحلیل های عمیق و غیره از سازکاری است که در این صندوق ها برای کاهش ریسک سرمایه گذار در نظر گرفته می‌شود.

3- کاهش هزینه ها در سرمایه گذاری غیر مستقیم

در سرمایه گذاری غیر مستقیم، به سرمایه داران و سرمایه گذاران اجازه داده می‌شود تا هزینه های کمتری را نسبت به سرمایه گذاری مستقیم متحمل شوند. برای مثال، سرمایه گذارانی که به طور مستقیم اقدام به خرید سهام یا اوراق قرضه می‌کنند، باید برای هر معامله، کارمزدهای مختلفی را پرداخت کنند. اما در سرمایه گذاری غیر مستقیم هزینه ها بین تمام سرمایه گذاران صندوق یا سبد سهام، تقسیم می‌شود که این امر منجر به کاهش هزینه های سرمایه گذاری می‌شود.

4- نقدشوندگی بیشتر؛ از مزایای سرمایه گذاری غیرمستقیم

بسیاری از صندوق های سرمایه گذاری یا محصولات مرتبط با آن، قابلیت نقدشوندگی بالایی دارند و می‌توان به سرعت سرمایه موجود در آنها را نقد کرد. برای مثال، می‌توانیم به صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) اشاره کنیم که در آن به سرمایه گذاران اجازه داده می‌شود که به راحتی و در هر زمان، اقدام به خرید یا فروش واحدهای صندوق کنند. صندوق های درآمد ثابت هم همین ویژگی را دارند و به سرعت امکان خرید یا فروش واحدهای صندوق را دارید و محدودیت زمانی برای این کار وجود ندارد.

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید: “صندوق درآمد ثابت چیست؟

5- صرفه جویی در زمان و انرژی

اگر افراد بخواهند خودشان وارد بازارهای مالی شوند، قطعا این موضوع نیاز به تحلیل و تحقیق مداوم دارد که بدون شک وقت و انرژی زیادی را از آنها خواهد گرفت. برای همین است که خیلی از افراد، برای سرمایه گذاری مستقیم، شغل دیگری ندارند و کل تمرکز خود را روی سرمایه گذاری در بازار سهام گذاشته اند. اما در سرمایه گذاری غیر مستقیم، بدون اینکه فرد درگیر مسائل خرید و فروش سهام شود، از سود ناشی از رشد سرمایه برخوردار خواهد شد. در این صورت، فرد می‌تواند به دیگر فعالیت های شغلی خود مشغول شود.

مزایای سرمایه گذاری غیرمستقیم نسبت به مستقیم

6- دسترسی به بازارهای بزرگ و متنوع

بدون شک، در سرمایه گذاری غیر مستقیم، بازارهای متنوع تر و بزرگ تری برای سرمایه گذار در دسترس خواهد بود. مدیران حرفه ای به این بازارها ورود می‌کنند و از این رو، سرمایه گذار نیز به این بازارها دسترسی خواهد داشت. مثلا افرادی هستند که به صورت مستقیم، توانایی سرمایه گذاری در صنعتی خاص، اوراق قرضه و یا غیره را نداشته باشد که این موضوع توسط صندوق ها یا شرکت های سبدگردان با مدیران حرفه ای، امکان پذیر خواهد شد.

7- امکان شروع با سرمایه های کوچک تر

افرادی که سرمایه کمتری برای سرمایه گذاری در اختیار دارند، قطعا باید سرمایه گذاری به روش غیر مستقیم را انتخاب کنند. این نوع سرمایه گذاری به افراد اجازه می‌دهد که با مقادیر بسیار کوچک، سرمایه گذاری را آغاز نمایند و سودهای قابل ملاحظه ای دریافت کنند. در بسیاری از صندوق های سرمایه گذاری مثل صندوق های درآمد ثابت، شما می‌توانید با مبلغ بسیار کم، اقدام به سرمایه گذاری نمایید. مثلا هر واحد خرید برخی از این صندوق ها، چیزی در حدود 100 هزار تومان است که می‌توانید آن را خریداری نمایید.

اگر به دنبال سرمایه گذاری با پول کم هستید، سرمایه گذاری غیر مستقیم، انتخاب هوشمندانه ای برای شما خواهد بود.

اما از دیگر مزایای سرمایه گذاری غیر مستقیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش پیچیدگی های قانونی و مالیاتی
  • برخورداری از شفافیت بیشتر
  • کاهش تاثیر احساسات در تصمیم گیری ها
  • دسترسی به سرمایه گذاری های تخصصی
  • تنوع سازی به منظور افزایش سود نهایی

نتیجه گیری اینکه سرمایه گذاری به روش غیر مستقیم، برای افرادی که به دنبال دسترسی به بازارهای مالی با حداقل ریسک، مدیریت حرفه ای و کاهش پیچیدگی های مربوط به آن هستند، گزینه ای جذاب به شمار می‌رود. این روش نه تنها ریسک سرمایه گذاری را برای افراد مختلف کاهش می‌دهد، بلکه امکان سرمایه گذاری با سرمایه اندک را بدون نیاز به داشتن دانش و بینش مالی خاصی، فراهم می‌نماید.

تفاوت سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم چیست؟

تفاوت سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم چیست؟

اما سرمایه گذاری غیر مستقیم و مستقیم چه تفاوت هایی با هم دارند. در اینجا به طور خلاصه به آن اشاره خواهیم کرد تا از این تمایزها بیشتر آگاه شوید.

بررسی ساختار سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

در ابتدا برای بررسی تفاوت های سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم، باید ساختار آنها را مورد بررسی قرار داد.

در سرمایه گذاری مستقیم، همانطور که از نامش پیدا است، فرد یا شرکت به صورت مستقیم اقدام به خرید دارایی ها یا اوراق مالی می‌کند. در این روش، سرمایه گذار خودش بر سرمایه ای که گذاشته، نظارت خواهد داشت و به صورت کامل آن را مدیریت خواهد کرد. تمام تصمیم گیری ها در مورد خرید، فروش و مدیریت دارایی، بر عهده خود شخص خواهد بود. برای مثال، خرید مستقیم سهام یک شرکت در بورس، جزء سرمایه گذاری های مستقیم شناخته می‌شود.

اما در سرمایه گذاری غیر مستقیم، فرد یا شرکت، از طریق واسطه ها یا نهادهای مالی مانند صندوق های سرمایه گذاری، شرکت های سبدگردان، کارگزاری ها یا صندوق های قابل معامله در بورس، اقدام به سرمایه گذاری می‌کند. طبیعتا مدیریت دارایی ها بر عهده مدیران حرفه ای شرکت های مذکور است و آنها به نمایندگی از سرمایه گذار، در مورد خرید، فروش یا مدیریت دارایی ها تصمیم گیری می‌کنند.

دانش و تخصص مورد نیاز در سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

طبیعتا در سرمایه گذاری مستقیم به این علت که فرد خودش مدیریت همه چیز را بر عهده دارد، باید شناخت کافی نسبت به بازارها نیز داشته باشد. به علاوه فرد باید دانش معامله، ابزارهای مالی، قوانین مالیاتی، روندهای اقتصادی، واکنش ها به مواضع سیاسی و غیره را بشناسد تا بتواند بهترین فرصت های سرمایه گذاری را شناسایی نماید. قطعا در این روش، احتمال اشتباه در تحلیل ها و تصمیم گیری ها وجود دارد که ممکن است منجر به ضررهای مالی بزرگ برای فرد شود.

روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم چیست؟

اما در سرمایه گذاری غیر مستقیم، نیاز به دانش و اطلاعات خاصی در این زمینه نیست. سرمایه گذار می‌تواند به راحتی از تجارب و تخصص مدیران حرفه ای برخوردار شود و سود خود را در یک بازه زمانی مشخص دریافت نماید. بنابراین افرادی که دارای تجربه و دانش کمتری در زمینه معامله در بازارهای مالی مثل بورس دارند، بهتر است از این روش سرمایه گذاری استفاده کنند.

مقایسه ریسک و پاداش در سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

در سرمایه گذاری مستقیم، ممکن است سودهای بزرگی نهفته باشد. از طرفی اما، ریسک بالایی نیز متوجه سرمایه گذار خواهد بود و ممکن است در صورت اشتباه، بخشی از سرمایه اصلی خود را از دست بدهد. در صورت انتخاب صحیح و تحلیل های درست، فرد می‌تواند در کوتاه مدت و بلندمدت، سود قابل توجهی کسب نماید، به شرط اینکه ریسک این نوع سرمایه گذاری را بپذیرد و با زیان های احتمالی کنار بیایید.

اما در سرمایه گذاری غیر مستقیم، ریسک سرمایه گذاری به طرز قابل توجهی برای افراد پایین تر است. به دلیل تنوع بخشی و مدیریت توسط افراد حرفه ای، ( مثل ترکیب دارایی با سپرده های بانکی، اوراق قرضه و غیره که کم ریسک هستند) ریسک برای سرمایه گذار کاهش می‌یابد. اما در نهایت سودی که سرمایه گذار از این روش کسب می‌کند، احتمالا از سرمایه گذاری مستقیم کمتر خواهد بود.

یعنی فرد باید بین دو گزینه ریسک پایین و سود بالا یکی را انتخاب نماید.

روش سرمایه گذاری غیر مستقیم

مقایسه هزینه ها و کارمزدهای سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم

در روش سرمایه گذاری مستقیم، هزینه ها به هزینه های معاملاتی محدود می‌شوند. مثلا کارمزدهای خرید و فروش سهام یا هزینه های مرتبط با مدیریت دارایی های ملکی. با این حال این هزینه ها معمولا یکباره و شفاف هستند و مرتبط با تصمیمات اتخاذ شده سرمایه گذار خواهند بود.

در روش غیر مستقیم سرمایه گذاری، ممکن است غیر از هزینه های معاملاتی، هزینه های مدیریت نیز وجود داشته باشد. معمولا در صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سبدگردانی، سالانه کارمزدهایی برای مدیریت سرمایه دریافت می‌کنند.

مقایسه نقدشوندگی در سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم

یکی دیگر از مواردی که باید در مقایسه سرمایه گذاری غیرمستقیم با روش مستقیم آن بررسی شود، میزان قابلیت نقدشوندگی است. نقدشوندگی در هر سرمایه گذاری، تاثیر بسزایی در انتخاب آن خواهد داشت. مثلا شما در سرمایه گذاری روی ملک، از نقدشوندگی آن مطمئن نیستید و به همین دلیل، این نوع سرمایه گذاری مستقیم علی رغم بازدهی بسیار بالا، اما میزان نقدشوندگی بسیار پایینی دارد. در مولفه های سرمایه گذاری مستقیم، روش هایی هستند که نقدشوندگی بالایی داشته باشند. مثلا سرمایه گذاری روی طلا، دارای نقدشوندگی بالایی است. همچنین میزان نقدشوندگی در سرمایه گذاری مستقیم در بورس هم قابل قبول است.

اما به طور کلی، میزان نقدشوندگی در سرمایه گذاری غیر مستقیم نسبت به سرمایه گذاری مستقیم بهتر است. همچنین در سرمایه گذاری غیر مستقیم، شما هیچ نقشی در فروش ندارید ( مثل طلا که خودتان برای فروش باید اقدام کنید) و بنابراین نقدشوندگی آن آسان تر نیز خواهد بود.

مقایسه تنوع بخشی در سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم

یکی دیگر از مولفه هایی که برای انتخاب بهتر بین سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم، بررسی و مقایسه کنیم، تنوع بخشی دارایی ها است. هر کدام از انواع سرمایه گذاری ها دارای تنوع بخشی متفاوتی هستند که به صورت خلاصه در اینجا آن را بررسی خواهیم کرد.

در سرمایه گذاری مستقیم، تنوع بخشی شاید کمی سخت و دشوار باشد. شما با عنوان سرمایه گذار، باید به صورت مستقیم خودتان در مورد چندین سهم از شرکت ها و صنایع مختلف تحقیق و بررسی انجام دهید تا بتوانید سبدی متنوع از دارایی های ارزشمند را در پرتفوی خود داشته باشید. بنابراین در سرمایه گذاری به روش مستقیم، تنوع بخشی به سبد دارایی ها کمی دشوارتر به نظر می رسد. البته برای خیلی از افراد با تجربه، این کار آسان تر خواهد بود و زمان زیادی از آنها نمی‌برد. تنوع بخشی بالا، ریسک سرمایه گذاری را تا حد قابل توجهی کاهش خواهد داد.

اما در سرمایه گذاری غیرمستقیم تنوع بخشی آسان تر به نظر می رسد. اما چرا؟ در این نوع سرمایه گذاری، شما سرمایه خود را به افراد متخصص و مدیران با تجربه می سپارید. مدیران و صاحبان صندوق های سرمایه گذاری غیرمستقیم تلاش می‌کنند به منظور کاهش ریسک، سبدی متنوع همچون سهام، اوارق قرضه، سپرده بانکی و غیره را در پرتفوی صندوق ایجاد کنند. بنابراین بدون دخالت شما، این تنوع بخشی به صورت غیرمستقیم صورت خواهد گرفت و شما از مزایای آن بهره مند خواهید شد.

مقایسه سرمایه گذاری غیرمستقیم با سرمایه گذاری مستقیم

مقایسه ریسک های احساسی و روانی سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم

مزایای بسیار دیگری در سرمایه گذاری غیرمستقیم وجود دارد. از جمله اینکه ریسک تصمیمات احساسی و روانی در آنها بسیار پایین تر از سرمایه گذاری مستقیم است. مدیریت دارایی های شما در سرمایه گذاری غیرمستقیم توسط افراد پخته و باتجربه صورت می‌گیرد که احساسات، هیجانات و نوسانات مقطعی در تصمیم گیری های آنها، جایی ندارد. بنابراین سرمایه از گزند ریسک های اینچنینی در امان خواهد بود.

اما در سرمایه گذاری مستقیم، وجود این ریسک از رگ گردن به سرمایه گذار نزدیک تر است. خیلی از سرمایه گذارانی که حتی چندین سال سابقه در زمینه معاملات دارند، ممکن است گرفتار این ریسک شوند و بخش یا تمامی از سرمایه خود را از دست بدهند. در مواقعی که تنش ها و بحران های مالی، اقتصادی و سیاسی بروز می کند، خیلی از افراد سرمایه خود را به حراج می گذارند تا بدین ترتیب از ضرر و زیان خود در این مقاطع جلوگیری کنند. اتفاقا این تصمیم به خروج سرمایه برای آنها بسیار خطرناک تر از نوسان مقطعی خواهد بود.

بنابراین ریسک تصمیمات احساسی و هیجانی در سرمایه گذاری غیر مستقیم بسیار کمتر از سرمایه گذاری مستقیم خواهد بود.

ریسک سرمایه گذاری غیرمستقیم

اما دیگر موارد مقایسه سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم به شرح زیر هستند:

  • انعطاف پذیری و کنترل شخصی در سرمایه گذاری مستقیم بیشتر است.
  • شفافیت در سرمایه گذاری مستقیم به علت نظار خود فرد، به نسبت بیشتر است.
  • سرمایه گذاری مستقیم، زمان و انرژی بیشتری را می‌طلبد.

حالا در پایین، به طور خلاصه، در یک جدول اقدام به مقایسه سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم کرده ایم:

نوع سرمایه گذاری سرمایه گذاری مستقیم سرمایه گذاری غیرمستقیم
کنترل و مدیریت کنترل کامل بر دارایی ها و تصمیمات مدیریت توسط مدیران حرفه ای
دانش و تخصص مورد نیاز نیازمند دانش و تجربه زیاد در بازارهای مالی بدون نیاز به دانش و تجربه زیاد
ریسک و پاداش ( سود) ریسک بالا، امکان بازدهی و سود بیشتر ریسک کمتر و بازدهی پایین تر
هزینه ها و کارمزدها کارمزدهای کمتر محدود به معاملاتی کارمزدهای بیشتر
نقدشوندگی بسته به نوع دارایی متفاوت است نقدشوندگی بهتر
تنوع بخشی تنوع محدود به انتخاب های سرمایه گذار تنوع بیشتر در ترکیب دارایی ها
ریسک های احساسی تاثیرپذیری بیشتر از احساسات در تصمیم های شخصی تصمیم گیری های منطقی تر
زمان و انرژی مورد نیاز نیازمند زمان و پیگیری مداوم بازار نیاز به زمان و انرژی کمتر
مدیریت مسائل قانونی و مالیاتی متوجه سرمایه گذار متوجه صندوق ها
انعطاف پذیری و کنترل شخصی انعطاف و کنترل شخصی بیشتر کنترل و انعطاف محدودتر
گزارش دهی و شفافیت شفافیت بالا به علت نظارت شخص گزارش دهی دوره ای، شفافیت کمتر

 

جمع بندی و سخنان پایانی

سرمایه گذاری غیر مستقیم برای افرادی که دارای تجربه اندک و دانش محدود در زمینه بازارهای مالی هستند، گزینه معقولی به شمار می‌رود. طرف حساب سرمایه گذار، نهادهای واسط مالی است و فرد نیازی به گذاشتن زمان و انرژی ندارد که البته در کنار ریسک پایین، سود کمتری هم ممکن است دریافت کند.

مقایسه سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم

شما می‌توانید در نوعی از سرمایه گذاری غیر مستقیم تحت عنوان کرادفاندینگ نیز شرکت فرمایید. در این نوع سرمایه گذاری، شما فقط کافی است سرمایه خود را در اختیار پروژه های جذاب استارتاپ ها و شرکت ها قرار دهید و منتظر دریافت سود باشید. در این روش، هیچ نیازی به دخالت مستقیم سرمایه گذار نیست و از آن بیشتر به عنوان یک تامین کننده مالی یاد می‌شود. معمولا سودهای شرکت در طرح های کرادفاندینگ از سپرده های بانکی و صندوق های درآمد ثابت بیشتر است.

کارینکس به عنوان پلتفرمی نو و پیشتاز، بستر را برای سرمایه گذاری در طرح های تامین مالی جمعی یا کرادفاندینگ فراهم کرده است. از این رو، تجربه ای لذت بخش را از سرمایه گذاری در این طرح ها با مزیت ها و قابلیت های کارینکس کسب خواهید کرد.

 

بهشتی‌نیا

پست‌های مرتبط

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس، عنوان مقاله امروز ما…

اوراق مشتقه چیست و انواع آن کدام‌اند؟

آیا می‌دانید که با استفاده از ابزارهای مالی می‌توانید ریسک سرمایه‌گذاری‌تان را…

خرید نقره برای سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن

آیا خرید نقره برای سرمایه گذاری منطقی است؟ نقره می‌تواند در بلندمدت…

25 آذر 1403

دیدگاهتان را بنویسید