صفحه اصلی > سرمایه گذاری و صندوق های سرمایه گذاری : صندوق درآمد ثابت چیست؟ مزایا، معایب و ویژگی های آن

صندوق درآمد ثابت چیست؟ مزایا، معایب و ویژگی های آن

صندوق درآمد ثابت چیست؟ مزایا و معایب آن

صندوق درآمد ثابت، یکی از روش های سرمایه گذاری با ریسک پایین است که به خاطر بازدهی بالاتر نسبت به سود بانکی، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که در صندوق های درآمد ثابت سرمایه گذاری خود را انجام دهند. در این مقاله از سایت کارینکس قصد داریم که در مورد اینکه صندوق درآمد ثابت چیست، بیشتر توضیح دهیم و ویژگی های مهم آن را بررسی کنیم. پس با ما تا انتها همراه باشید.

در دنیای تجارت، روش های زیادی برای سرمایه گذاری وجود دارد. بسته به قدرت ریسکی که دارید، می‌توانید انتخاب کنید که در کدام بستر سرمایه خود را قرار دهید. بدون شک، بسیاری از افراد به دنبال سود ثابت هستند و به همین دلیل به سراغ سپرده های بانکی می‌روند. اما یک راه دیگر برای دریافت سود در زمان ثابت با نرخ بازدهی بیشتر، استفاده از صندوق های درآمد ثابت می‌باشد. در سال های اخیر، نام این نوع سرمایه گذاری بیش از پیش در بین مردم و علاقه مندان به حوزه سرمایه گذاری پیچیده است و به همین دلیل، خیلی دوست دارند تا بدانند سازکار صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت چیست؟ که ما این موضوع را به صورت کامل شرح خواهیم داد.

صندوق درآمد ثابت چه مزایایی دارد؟

صندوق درآمد ثابت چیست؟

صندوق درآمد ثابت، نوعی صندوق سرمایه گذاری است که به سرمایه گذاران سود قابل پیش بینی با ریسک پایین می‌دهد. این صندوق ها معمولا دارای سبدی از سهام های مختلف هستند که البته عمده سهام آنها از سپرده های بانکی، اوراق مشارکت، اوراق قرضه و سایر موارد با ریسک پایین تشکیل شده است. درصدی از ترکیب سهام صندوق های درآمد ثابت نیز متشکل از سهام پربازده در صنایعی همچون فولاد، فلزات اساسی، محصولات کاغذی و غیره می‌باشد.

هدف اصلی صندوق های درآمد ثابت حفظ سرمایه و ارائه سود در یک بازه زمانی ثابت به صورت ماهانه یا فصلی به اشخاص است. معمولا سودهای این صندوق ها قابل پیش بینی هستند، اما ممکن است هر ماه یا هر سال سود آن متفاوت باشد. همچنین سود هر صندوق، متفاوت است.

صندوق درآمد ثابت چیست؟

اصلی ترین ویژگی های صندوق درآمد ثابت، عبارتند از:

  • ترکیب متنوع دارایی از سهام گوناگون
  • تضمین اصل سرمایه
  • پرداخت سود در دوره های زمانی مشخص و ثابت
  • بازدهی بیشتر از سپرده های بانکی
  • امکان سرمایه گذاری با حداقل حدود 100 هزار تومان
  • سرمایه گذاری نسبتا معتبر با پشتوانه اوراق بانکی
  • در حالت معمولی، کم ریسک و با سود تضمین شده

بنابراین، یکی از روش های سرمایه گذاری با پول کم و با سود خوب، می‌تواند سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت باشد. با هر بودجه مالی ( حداقل 100 هزار تومان) می‌توانید در این نوع سرمایه گذاری شرکت نمایید و بر اساس تعهدات شرکت به صورت ماهانه، 3 ماهه، 6 ماهه و یا یکساله، سود دریافت کنید.

معمولا بازدهی این شرکت ها نسبت به بانک بهتر است و سود قابل قبولی را ارائه می‌دهند.

صندوق درآمد ثابت چیست؟

برای سرمایه گذاری در برخی از صندوق ها، نیاز به داشتن کد بورسی است. اما برخی دیگر بر اساس شیوه صدور و ابطال هستند که در این صورت، نیازی به دریافت کد بورسی نیست و احراز هویت شما توسط پلتفرم، انجام خواهد شد.

مزایا و معایب صندوق درآمد ثابت چیست؟

در این قسمت به بررسی مزایا و معایب صندوق درآمد ثابت خواهیم پرداخت. بدون شک، هر نوع سرمایه گذاری دارای مزایا و معایب ویژه خودش است. با بررسی این مزایا و معایب، می‌توان تصمیم گیری بهتری داشت. در اینجا به صورت کاملا بی طرفانه، قصد داریم هم مزایا و هم معایب سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت را برای شما توضیح دهیم که قطعا مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.

مزایای صندوق درآمد ثابت چیست؟

سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت، دارای مزایای متعددی است. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ریسک پایین: به دلیل سرمایه گذاری در اوراق کم ریسک از جمله سپرده های بانکی، سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت، ریسک کمتری را برای افراد به همراه خواهد داشت.
  • ارائه سود در بازه ثابت: منظور از واژه ثابت در این صندوق ها، ارائه سود در یک بازه ثابت ( مثلا هر ماه) می‌باشد. معمولا سود به حساب بانکی سرمایه گذار در یک بازه زمانی مشخص واریز می‌شود.
  • نقدشوندگی بالا: یکی دیگر از مزایای جذاب سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت، سرعت نقدشوندگی بالا است. یعنی اگر در این صندوق ها سرمایه گذاری انجام دهید، می‌توانید سرمایه اصلی خود را در مدت زمان کوتاهی نقد کنید و معمولا طی یک الی دو روز، وجه به حساب شما باز می‌گردد.
  • بازدهی بیشتر از سپرده بانکی: ترکیب دارایی صندوق ها، بیشتر اوراق ثابت و بانکی است. اما درصد پایینی از ترکیب صندوق ها نیز با استفاده از سهام با ریسک بالاتر بسته شده اند. بنابراین، اغلب سود صندوق درآمد ثابت از سپرده های بانکی ( حداکثر 23 درصد سالانه) بیشتر است.
  • سود روزشمار: سود متعلق به سرمایه به صورت روزشمار محاسبه می‌گردد و هر مبلغی که در حساب باشد، به آن سود تعلق می‌گیرد. در بانک، سود روز شمار نسبت به سود بلند مدت یکساله، دوساله و چند ساله بسیار کمتر است و در این موضوع دست برتر با صندوق های درآمد ثابت است.

مزایای صندوق درآمد ثابت، برای بسیاری از افراد جذابیت ایجاد می‌کند. اگر شما هم علاقه مند به سرمایه گذاری با سود نسبتا خوب و ریسک پایین هستید، می‌توانید سرمایه خود را وارد این صندوق ها کنید و در بازه های زمانی مشخص، سود دریافت نمایید.

اصطلاحات مهم صندوق های درآمد ثابت

در صندوق های درآمد ثابت، برخی از اصطلاحات بسیار پرکاربرد هستند و در پلتفرم ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در اینجا قصد داریم در مورد آنها صحبت کنیم:

1- واحد سرمایه گذاری

منظور از واحد در صندوق درآمد ثابت، واژه ای معادل سهام در بورس است. مثلا اگر در بورس 500 سهم از یک شرکت خریداری می‌کنید، اما در این صندوق ها شما 500 واحد از کل دارایی صندوق را در اختیار دارید.

2- صدور و ابطال

منظور از صدور و ابطال در صندوق درآمد ثابت، خرید و فروش واحدهای صندوق است. با صدور، می‌توانید تعداد واحدهای دلخواه را خریداری کنید و با ابطال، می‌توانید واحدهای خریداری شده را به فروش برسانید و پول خود را نقد کنید. اغلب قیمت صدور کمی بیشتر از قیمت ابطال است.

اصطلاحات صندوق درآمد ثابت

3- NAV صندوق

به ارزش خالص دارایی ها اطلاق می‌شود. یعنی به عبارت دقیق تر، منظور از NAV دارایی های فعلی، منهای بدهی های صندوق است ( دارایی های صندوق – بدهی ها = NAV). از طرفی اگر NAV صندوق را بر تعداد واحدهای آن تقسیم کنیم، ارزش ذاتی هر واحد بدست می‌آید. یعنی با این روش، قیمت صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری بدست خواهد آمد. Nav را می‌توان معادل هر سهم بورس دانست.

4- پرتفوی صندوق سرمایه گذاری

منظور از پرتفو یا سبد سهام، دارایی هایی است که صندوق آنها را خریداری نموده. این دارایی ها می‌توانند ترکیب مختلفی از سهام صنایع، شرکت ها، اوراق بانکی، اوراق مشتقه و غیره باشند. بر اساس پرتفو، تا حدودی می‌توان ریسک و میزان بازدهی هر صندوق را پیش بینی کرد. در صورت اینکه پرتفو درصد بیشتری از سبد سهامی خود را با استفاده از دارایی های کم ریسک مثل اوراق قرضه یا سپرده های بانکی ببیند، بدون شک ریسک پایین تری را ارائه می‌دهد.

اصطلاحات مهم صندوق های درآمد ثابت

محاسبه سود صندوق درآمد ثابت

برای محاسبه سود صندوق درآمد ثابت، در هر پلتفرم مربوط به صندوق، این امکان برای شما فراهم شده است تا با وارد کردن مقدار سرمایه و تعداد واحدهای سرمایه گذاری، بتوانید سود سالانه و مبلغ پرداختی دوره ای را متوجه شوید.

بدون شک، سود هر صندوق با صندوق دیگری فرق دارد و باید مبالغی که با سرمایه یکسان محاسبه می‌شود، متفاوت باشد.

محاسبه بازدهی صندوق درآمد ثابت

فرمولی برای تعیین سود صندوق درآمد ثابت وجود دارد که تا حدودی می‌تواند بدون ابزار، اندازه گیری سود حدودی صندوق را در بازه های زمانی مختلف، تعیین کند.

برای تعیین بازده کل، شما باید در ابتدا اختلاف قیمت ابطال اولیه با قیمت ابطال در هنگام فروش را بدست آورید. مثلا اگر در هنگام خرید، قیمت ابطال هر واحد 100 تومان باشد و در هنگام فروش قیمت ابطال 110 تومان باشد، یعنی صندوق در دوره سرمایه گذاری شما 10 درصد سود داشته است.

حالا غیر از این سود، شما سود دیگری هم از صندوق به عنوان سود نقدی دریافت خواهید کرد. مثلا اگر سود نقدی هر واحد سرمایه گذاری در بازه مشخص، 24 هزار تومان باشد، این مبلغ هم به علاوه سود صندوق، عاید شما خواهد شد.

غیر از دو مولفه بالا، باید مقدار واحدهای خریداری شده توسط شما را هم در نظر گرفت. مثلا فرض می کنیم که شما 200 واحد از دارایی های صندوق را خریداری کرده اید. حالا با این سه فاکتور، تا حدود زیادی می توان به بررسی سود پرداخت.

تعداد واحدهای خریداری شده: 200

سود حاصل از تغییر ارزش: 10 هزار تومان

سود نقدی تقسیمی دوره ای: 24 هزار تومان

محاسبه سود صندوق درآمد ثابت به صورت زیر خواهد بود:

 ( 24.000+10.000)* 200 = 6.800.000

اما فرمول اسمی آن شاید کمی دقیق تر و با پیش بینی نزدیک تر، سود دوره ای هر صندوق را مشخص نماید:

بازده کل = (سودهای نقدی تقسیمی طی سال + تغییر در ارزش کل واحدهای سرمایه گذاری) / قیمت تمام شده سرمایه گذاری اولیه

البته پیش بینی دقیق تر و راحت تر، با ابزارهای آنلاین که در سایت صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت وجود دارد، برای شما امکان پذیر خواهد بود.

جمع بندی و سخنان پایانی

سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت، یکی از روش های کم ریسک و با بازدهی بالاتر از سود بانکی است. با اندک سرمایه ای که دارید، می توانید در این صندوق های سرمایه گذاری شرکت نمایید و از سود قابل قبول در دوره های زمانی مشخص برخوردار شوید. برخی از صندوق های درآمد ثابت، امکان پرداخت وام را در حین سرمایه گذاری نیز برای سرمایه گذاران فراهم می‌کنند که در نوع خود جالب است.

برای کاهش ریسک، صندوق هایی که دارای پیشینه طولانی تر و پشتوانه قوی تر هستند را انتخاب نمایید و در این انتخاب از مطالعه و مشورت با افراد مختلف، دریغ نکنید تا سرمایه گذاری موفقی داشته باشید.

بهشتی‌نیا

پست‌های مرتبط

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس، عنوان مقاله امروز ما…

اوراق مشتقه چیست و انواع آن کدام‌اند؟

آیا می‌دانید که با استفاده از ابزارهای مالی می‌توانید ریسک سرمایه‌گذاری‌تان را…

خرید نقره برای سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن

آیا خرید نقره برای سرمایه گذاری منطقی است؟ نقره می‌تواند در بلندمدت…

25 آذر 1403

دیدگاهتان را بنویسید