صفحه اصلی > عمومی و ارز دیجیتال و سرمایه گذاری و فارکس : مقایسه فارکس و ارز دیجیتال؛ بهترین بازار مالی برای سرمایه‌گذاری کدام است؟

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال؛ بهترین بازار مالی برای سرمایه‌گذاری کدام است؟

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال

در این مقاله قصد داریم به صورت جامع و کامل، به مقایسه فارکس و ارز دیجیتال بپردازیم. با گسترش تکنولوژی و افزایش دسترسی مردم به اینترنت، بازارهای مالی متنوعی برای سرمایه گذاری و درآمد به وجود آمده اند. از جمله پرطرفدارترین این بازارها که می‌توانیم به آنها اشاره داشته باشیم، فارکس و ارز دیجیتال هستند که طی سال های اخیر به خاطر ویژگی ها و مزایایی که داشته اند، به شدت مورد توجه معامله گران در سراسر دنیا قرار گرفته اند. به گونه ای که طبق آمار، حجم معاملات روزانه بازار فارکس در سال 2021 به حدود 6.6 تریلیون دلار رسید که مبلغ وحشتناک و شگفت انگیزی است. همچنین ارزش کل بازارهای ارز دیجیتال، در همان سال یعنی 2021، چیزی در حدود 2 تریلیون دلار تخمین زده شده است. این ارقام، نشان می‌دهند که بازارهایی همچون فارکس و ارز دیجیتال، به اندازه کافی برای سرمایه گذاران، جذاب هستند. همچنین اینکه، هنوز هم ظرفیت بالایی برای ورود سرمایه دارند.

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال

مقدمه ای بر مقایسه فارکس و ارز دیجیتال

اما فارکس و ارز دیجیتال دقیقا چه تفاوت هایی دارند؟ کدامیک از این دو روش، برای سرمایه گذاری در ایران مناسب تر هستند؟ در این مقاله از آکادمی کارینکس قصد داریم به صورت مفصل در مورد مقایسه فارکس و ارز دیجیتال توضیح دهیم و نکات مثبت و منفی هر کدام از آنها را بررسی کنیم تا بتوانید انتخاب بهتری از بین این موارد داشته باشید.

در ابتدا، لازم است به صورت مختصر، با مفهوم هر کدام از این بازارها آشنایی پیدا کنید:

  • فارکس چیست؟ بازار فارکس یا بازار تبادل ارزهای خارجی، یکی از بزرگترین و نقدشونده ترین بازارهای مالی دنیا است که در آن معامله گران، می‌توانند اقدام به خرید و فروش جفت ارزهایی همچون یورو/دلار، دلار/ین، پوند/دلار و غیره کننده. در این بازار، شما می‌توانید هم از فروش و هم از خرید جفت ارزها سود کسب نمایید و به همین دلیل، یک بازار بسیار جذاب برای سرمایه گذاران جهانی به شمار می‌رود. هدف سرمایه گذاری در فارکس، کسب سود از تغییرات نرخ ارز، بین ارزهای مختلف هر کشور است. مهمترین ویژگی فارکس که باید به آن اشاره کنیم، نقدینگی بسیار بالا، و حجم معاملات گسترده است. از این رو، معامله گران می‌توانند به راحتی، به معاملات ورود یا خروج کنند.
  • ارز دیجیتال چیست؟ اما ارز دیجیتال یا کریپتو کارنسی، نوعی دارایی دیجیتال است که از فناوری بلاکچین بهره می‌برد. در مقایسه با ارزهای فیات ( مثل دلار، یورو، پوند و غیره) تمرکززدایی شده و توسط هیچ نهادی کنترل نمی‌شود. بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین و غیره، از معروف ترین ارزهای حال حاضر بازار کریپتو کارنسی هستند. این ارزها، به صورت کاغذی چاپ نمی‌شوند، از همین رو مشکلات چاپ پول و تورم نیز تا حدی با وجود این نوع ارزها، برطرف خواهد شد. این بازار، از نظر پتانسیل بالا برای رشد سریع و همچنین کسب سودهای بالا، بسیار جذاب به نظر می‌رسد، اما در عین حال، دارای نوسانات قیمتی شدید و خطرات امنیتی است که ممکن است منجر به ایجاد چالش برای سرمایه گذاران شود.

فارکس چیست؟

حالا که با مفهوم و ویژگی های بارز هر کدام از این موارد آشنا شدیم، بهتر است به صورت مفصل، مقایسه بین فارکس و ارز دیجیتال داشته باشیم و تمامی موارد تمایز این دو بازار را با هم بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال؛ تفاوت ها و شباهت ها

بازار فارکس و ارز دیجیتال، در برخی موارد شبیه و در برخی موارد هم متفاوت هستند. در اینجا به صورت کامل، موارد مقایسه فارکس و ارز دیجیتال را از نظر جوانب گوناگون، بررسی خواهیم کرد:

1- ساختار و قوانین بازار فارکس و ارز دیجیتال

در نخستین گام، به بررسی قوانین و ساختار هر یک از این بازارها خواهیم پرداخت تا ببینیم که از این نظر چه تفاوت هایی با هم دارند؟

بازار فارکس، یک بازار متمرکز است و توسط بانک ها و موسسات مالی بزرگ دنیا، اداره می‌شود. در این بازار، حجم بالای معاملات توسط نهادهای بزرگ مثل بانک های مرکزی دولت ها، بانک های تجاری و شرکت های چند ملیتی تامین می‌شود. به دلیل این تمرکز، قوانین و مقرراتی که بر آن حاکم است، بسیار دقیق و سختگیرانه است و همین موضوع باعث افزایش امنیت معاملات خواهد شد.

اما بازار ارز دیجیتال غیرمتمرکز است و توسط هیچ نهادی نظارت نمی‌شود. تمامی معاملاتی که در بازار ارز دیجیتال رقم می‌خورد، بر بستر بلاکچین و بدون واسطه خواهد بود. این ویژگی از طرفی جذابیت این بازار را افزایش داده است و از طرفی هم خطراتی مثل کلاهبرداری و هک شدن را در پی خواهد داشت. ضمن اینکه هیچ نهادی، این نوع ارزها را تضمین نمی‌کند. این ویژگی، هم جذابیت بازار را افزایش داده و هم خطراتی مثل کلاهبرداری و هک شدن را در پی دارد.

نتیجه: بنابراین، کسب سودهای بالا در ارز دیجیتال امکان پذیر است و در طرف مقابل، ممکن است شاهد افت شدید قیمت یک ارز دیجیتال باشیم که کل سرمایه شخص را به نابودی می‌کشاند. اما بازار فارکس، افزایش یا کاهش های منطقی تری را تجربه می‌کند و بازار امن تری از نظر مدیریت و نظارت به شمار می‌رود.

مقایسه قوانین و ساختار فارکس و ارز دیجیتال

2- مقایسه ارز دیجیتال و فارکس از نظر نوسانات قیمتی

بازار فارکس، نسبت به بازار ارز دیجیتال، نوسانات قیمتی کمتری را تجربه می‌کند. این نوسانات اغلب به رویدادهای اقتصادی، سیاست های مالی و اعلامیه هایی که بانک مرکزی هر دولت منتشر می‌کند بستگی خواهد داشت.

اما در بازار ارز دیجیتال، نوسانات قیمتی بسیار بالا است. همین موضوع از یک طرف ریسک بالای حضور در آن را نشان می‌دهد و از طرف دیگر، نشان دهنده جذابیت آن برای بعضی افراد است. برخی افراد، این ویژگی بازار کریپتو کارنسی را جذاب می‌دانند. به عنوان مثال، قیمت بیت کوین ممکن است در یک روز بیشتر از 10 درصد تغییر کند. این نوسانات به دلیل عرضه و تقاضای بالای بازار و نبود مقررات رقم می‌خورند. همچنین ممکن است برخی از ارزهای دیجیتال، نوسانات 30-40 درصدی به بالا داشته باشند.

نتیجه: پس دامنه نوسانات فارکس نسبت به دامنه نوسانات ارز دیجیتال کمتر و محدودتر است.

3- مقایسه ساعات کاری فارکس و ارز دیجیتال

بازار فارکس، یک بازار 24 ساعته است و به غیر از روزهای شنبه و یکشنبه، 5 روز در هفته باز است و معامله گران می‌توانند اقدام به معامله در این بازه نمایند. علت شبانه روزی بودن بازار فارکس، همپوشانی ساعات کار دولت ها در سراسر جهان با یکدیگر است.

ارز دیجیتال، اما بر خلاف بازار فارکس دارای فعالیت بدون محدودیت زمانی است. یعنی 24 ساعته در تمامی روزهای هفته، امکان معامله ارزهای دیجیتال برای افراد مختلف وجود دارد تا هر موقع که بخواهند، معامله نمایند.

مقایسه فارکس و ارز دیجیتال از نظر محدوده زمانی

4- مقایسه ریسک ها و خطرات ارز دیجیتال در برابر فارکس

قطعا هر کدام از این بازارها، دارای ریسک ها و خطراتی برای معامله گران هستند، اما میزان آن در هر کدام متفاوت است. در اینجا این موضوع را به صورت دقیق تر بررسی خواهیم کرد.

بازار فارکس ریسک های متعددی دارد اما بیشتر این ریسک ها به نوسانات بازار و خطرات اقتصادی مربوط می‌شود. با وجود این موضوع، به دلیل نظارت و مقررات دقیق، امنیت بیشتری در این بازار حاکم است و خیلی از خطراتی که در بازار ارز دیجیتال دیده می‌شود، در این بازار وجود ندارد. همچنین کارگزاری های فارکس معتبرتر و با پشتوانه بالاتری هستند.

بازار ارز دیجیتال اما به شدت پر ریسک است و خطرات متعددی سرمایه گذاران را تهدید می‌کند. علاوه بر وجود نوسانات شدید که در بالا به آن اشاره کردیم، احتمال هک شدن کیف پول ها و کلاهبرداری از طریق پروژه های ارز دیجیتال جعلی، بسیار زیاد است. ضمن اینکه صرافی ها و کارگزاری های ارز دیجیتال، از اعتبار کمتری برخوردار هستند.

نتیجه: اگرچه سودهای قابل توجهی در بازار ارز دیجیتال قابل دستیابی است، اما خطرات و ریسک های موجود در این بازار هم بسیار بیشتر از بازار فارکس است.

5- قابلیت تحلیل و پیش بینی بازار فارکس و ارز دیجیتال

در مقایسه فارکس و ارز دیجیتال، باید قابل پیش بینی بودن هر کدام از این بازارها را نیز بررسی کرد. در این مورد، توضیحاتی را خدمت شما ارائه خواهیم کرد.

تحلیل در فارکس بر مبنای تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و پیگیری رویدادهای اقتصادی صورت می‌گیرد. برای مثال، تغییرات در نرخ بهره، تورم، سیاست های مالی کشورهای مختلف، آمار بیکاری دولت ها و غیره تاثیرات بسزایی بر بازار فارکس و روند نمودارها خواهد داشت.

تحلیل در ارز دیجیتال اما بیشتر مبنی بر تحلیل تکنیکال و بررسی پروژه ها و تیم های توسعه دهنده آن است. اخبار و شایعات هم ممکن است تاثیر قابل توجهی بر قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشد.

مقایسه قابلیت تحلیل در فارکس و ارز دیجیتال

نتیجه: بازار فارکس نسبت به ارز دیجیتال، منطقی تر و قابل پیش بینی تر است.

تا اینجا به بررسی مولفه های تفاوت در فارکس و ارز دیجیتال پرداختیم و متوجه شدیم که در چه مواردی مشابه و در چه مواردی از هم فاصله دارند. این مقایسه، مقایسه نسبتا خوبی بود که می تواند ذهنیت شما را نسبت به این دو بازار، تغییر دهد و با فکر بهتر، به سراغ انتخاب بین این دو روش بروید.

مقایسه ریسک های فارکس و ارز دیجیتال

وضعیت بازار فارکس و ارز دیجیتال در ایران

در ایران، افراد زیادی هستند که به معامله در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال اشتیاق نشان می دهند. با این حال، همواره برای این دسته از افراد، چالش هایی وجود داشته است که در اینجا به برخی از آنها خواهیم پرداخت.

بررسی وضعیت فارکس در ایران

فارکس در ایران، یکی از بازارهای جذاب و محبوب به شمار می‌رود. بسیاری از افراد، برای کسب درآمد از طریق بروکرهای خارجی به این بازار وارد می‌شوند و بر اساس تحلیل ها و پیش بینی ها، اقدام به معامله می‌کنند. بروکرهای کمی هستند که امکان ثبت نام برای ایرانی ها را فراهم کرده اند، اما همچنان به دلیل وجود تحریم ها، مشکل انتقال ارز و عدم پشتیبانی بسیاری از بروکرهای معتبر از کاربران ایرانی، آنها را با چالش های بزرگی روبرو کرده است. از طرفی، به دلیل عدم وجود قوانین واضح در این باره، ممکن است فعالیت در فارکس برای افراد ریسک های قانونی داخلی نیز داشته باشد.

اما در مجموع، به خاطر اینکه فارکس، یکی از روش های درآمد دلاری کم دردسر در ایران به شمار می رود، ایرانی ها روز به روز بیشتر به سمت این بازار جذاب، روی می‌آورند.

بررسی وضعیت ارز دیجیتال در ایران

بازار ارز دیجیتال هم در ایران بسیار محبوب است. گاها جذابیت بازار ارز دیجیتال نسبت به فارکس برای ایرانی ها بسیار بیشتر است. مهمترین مزیت ارز دیجیتال در ایران، این است که نیازی به واسطه گری بانک ها ندارد. همچنین امکان دسترسی به این بازار، به راحتی از طریق اینترنت وجود دارد. بیشترین ریسکی که ایرانی ها را متوجه خود می کند، ریسک های مربوط به ولت ها و احتمال کلاهبرداری از این طریق است. همچنین صرافی های نامعتبر و پروژه های غیرقانونی در این بازار، به خوبی به چشم می‌خورند.

مزیت بسیار مهم ارزهای دیجیتال در ایران، عدم تحریم پذیری آنها است. انتقال ارز دیجیتال برای ایرانی ها نسبت به ارزهای فیزیکی دیگر بسیار راحت تر است، به همین دلیل، دولت هم تلاش می کند تا این روش در ایران، رواج بیشتری پیدا کند.

نتیجه‌گیری و جمع‌بندی در مقایسه فارکس و ارز دیجیتال

در مقایسه فارکس و ارز دیجیتال متوجه شدیم که هر دو دارای مزایا و معایب خاص خود هستند و انتخاب بین آن‌ها بسته به نیاز و اهداف سرمایه‌گذار متفاوت است. فارکس به دلیل نقدشوندگی بالا و امنیت بیشتر، گزینه‌ای مناسب برای افرادی است که به دنبال سرمایه‌گذاری مطمئن و کنترل‌شده هستند. از سوی دیگر، ارز دیجیتال با پتانسیل رشد بالا و نوسانات شدید می‌تواند سودهای چشمگیری داشته باشد؛ اما نیازمند دانش و تجربه بالایی است و باید با دقت و احتیاط به آن وارد شد.

در ایران، هر دو بازار چالش‌های خاص خود را دارند. فارکس به دلیل محدودیت‌های خارجی و عدم وجود بستر قانونی مناسب، با محدودیت‌های بیشتری همراه است. اما بازار ارز دیجیتال با وجود ریسک بالا، دسترسی آسان‌تری داشته و به ویژه برای انتقالات مالی بین‌المللی می‌تواند مزایای زیادی برای کاربران ایرانی به همراه داشته باشد.

در نهایت، انتخاب بین فارکس و ارز دیجیتال به سطح تحمل ریسک، اهداف سرمایه‌گذاری و میزان دانش و تجربه فرد در این بازارها بستگی دارد. مهم است که پیش از ورود به هر یک از این بازارها، با تحلیل‌ها و روش‌های مدیریت ریسک آشنا شوید و تصمیم‌گیری دقیقی انجام دهید تا از سرمایه خود محافظت کرده و سود بیشتری کسب کنید.

بهشتی‌نیا

پست‌های مرتبط

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس

مقایسه بیمه عمر و سرمایه گذاری در بورس، عنوان مقاله امروز ما…

اوراق مشتقه چیست و انواع آن کدام‌اند؟

آیا می‌دانید که با استفاده از ابزارهای مالی می‌توانید ریسک سرمایه‌گذاری‌تان را…

خرید نقره برای سرمایه گذاری و مزایا و معایب آن

آیا خرید نقره برای سرمایه گذاری منطقی است؟ نقره می‌تواند در بلندمدت…

25 آذر 1403

دیدگاهتان را بنویسید